Pàgina d'inici‎ > ‎

Consells


 • Importància de l'esterilització

    Avui en dia existeix una falta d'informació sobre l'esterilització de les mascotes. Segons dades de la Sociedad Mundial de Protección Animal (WSPA), una gossa amb una vida reproductiva de sis anys pot generar una descendència de seixanta mil nous individus, ja que la meitat de les cadellades són femelles per perpetuar l'espècie i el seu creixement és exponencial, cas que també passa amb els gatets. L'esterilització és fonamental per evitar que milers de gossos i gats morin per la sobrepoblació.

Cada vegada a les nostres ciutats i pobles hi ha més gossos i gats abandonats, que les protectores recollim i intentem buscar una nova llar. Des d'aquestes protectores, quan un gos o un gat es dóna en adopció, aquests surten tal i com marca la llei, és a dir, amb el xip posat i esterilitzats.

El fet de criar el teu animal pot suposar que, regalar un cadellet o un gatet petit és molt fàcil, però una vegada creixen sorgeixen els abandonaments. Un cas molt clar és uns mesos després de la festivitat de reis, en que les gosseres s'omplen d'animalets que la gent ja no vol i que abandonen a la seva sort.

És per això que volem lluitar per eliminar la cria d'animals. El fet d'esterilitzar el teu gos o gat comportarà:

 1. Redueix un percentatge importat el risc de que pateixi tumors si es realitza abans del primer cel o de la maduresa sexual.
 2. Redueix o elimina completament les conductes de marcatge de territori en mascles.
 3. Elimina els embarassos psicològics en femelles, cosa que no eliminaràs encara que les facis criar.
 4. Evitarem que els mascles vagin darrera d'una gata o gossa en zel, evitant així accidents o possibles baralles amb altres animals.
 5. És fals que els animals hagin de criar al menys una vegada, no és necessari.
Recorda que les gosseres estan plenes d'animals que la gent abandona i que tot això es podria evitar eliminant la reproducció.

 

 • Importància del xip
    El microxip és una càpsula petita del tamany d'un gra d'arròs que s'injecta sota la pell de l'animal a l'alçada del clatell. Els veterinaris i les autoriats corresponents tenen un escàner que serveix per llegir els números digitals gravats a l'interior de la càpsula. En aquest número estan associades les dades del propietari. D'aquesta manera, si un gosset o gatet s'ha perdut, obtindríem les dades de la informació del seu amo. Gràcies al microxip també es disminueix la quantitat d'abandonaments o robatoris. És una tècnica totalment indolora pel gos i ens assegura la permanència en el temps.

Les teves dades han d'estar sempre actualitzades i, quan es canvia de residència o de número de telèfon, s'ha de comunicar al Col·legi de Veterinaris.

Recorda que és molt trist perdre un animal i no trobar-lo per no haver dedicat 5 minuts a col·locar-li el xip.


 • Què fer si es perd un animal?
  
 • Si l'animal porta xip, has de trucar a l'Archivo de Identificación de Animales de Compañia (AIAC) de la teva zona:
    
                Andalucía954/41.03.58
                Asturias985/21.29.07
                Canarias928/29.69.59 - 922/22.62.03
                Catalunya        93/418.92.94
                Madrid91/564.54.59
                Navarra948/22.00.72
                La Rioja941/29.11.00
                Valencia902.15.16.40
                Altres zones93/418.92.94 - 902.17.04.01

        Fora de l'horari d'oficina, hi ha un servei 24 hores: 902.17.04.01

        També trobaràs els telèfons a la cartilla del teu animal, document en el qual figura el número de microxip, que et preguntaran quan informis de la desaparició.

 • Has de denunciar la pèrdua a la policia del teu ajuntament en un termini màxim de 48 hores. No oblidis sol·licitar una còpia de la denúncia, d'aquesta manera no podran acusarte d'haber-lo abandonat.
 • Consulta el llistat de protectores d'animals i gosseres municipals de la zona propera a la pèrdua (en un radi de 50 Km) i comunica'ls-hi.
 • Contacta amb els veterinaris de la teva població i poblacions properes.
 • Fes cartells amb la foto del teu animal i posa'ls en veterinaris, tendes, centre cívic, ajuntament, gasolineres, estacions de tren, d'autobús, etc.
 • Inserta algun anunci en revistes o diaris de la zona, i intenta que aparegui en algun medi de comunicació local (ràdio, televisió).
 • Contacta amb el servei de manteniment i neteja de parcs i jardins del teu municipi per si han trobat algun animal mort o ferit.
 • Si s'ha perdut en una zona rural, també hauràs d'avisar als Guardes Forestals.
 • No desisteixis de continuar buscant.